Συνέντευξη από το συγγραφέα Διονύση Μαρίνο.

Συνέντευξη από το συγγραφέα Διονύση Μαρίνο

 
  1. Ερωτήσεις προς έναν δημοσιογράφο λοιπόν! Θα αρχίσω κάπως ανορθόδοξα την κουβέντα μας. Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι; Και πολιτικοί, συγγραφείς…      
Οι γενικεύσεις είναι το άλας των κατ’ επίφασιν δημοκρατών και κατ’ ουσίαν εισαγγελέων εκ του προχείρου. Ούτε όλοι οι δημοσιογράφοι, πολιτικοί, συγγραφείς και λοιποί… συγγενείς, είναι ρουφιάνοι, ούτε και αυτοί που φωνάζουν το σύνθημα είναι (όλοι) αναμάρτητοι.
  1. Μιλήστε μας για τον λόγο της παρουσίας σας στη Θεσσαλονίκη μας.
Έρχομαι με αφορμή το δεύτερο βιβλίο μου, Τελευταία Πόλη (εκδ. Γαβριηλίδης). Η παρουσίασή του θα γίνει την Τρίτη 29 Μαΐου (7 μ.μ) στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία (Λ. Νίκης 3).
  1. Γιατί γράφετε; Ποια τα «κέρδη» που είχατε μέχρι σήμερα από τη συγγραφή βιβλίων και ποιες οι ενδεχόμενες υποχωρήσεις που κάνατε για να «αποκομίσετε» αυτά τα κέρδη;
Γράφω γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βγάλω το κάρο μου από τη λάσπη. Δεν έχω άλλο πρόσφορο μέσο. Κάτι τέλος πάντων που να σπάει την κρούστα του «κάθε μέρα». Το κέρδος είναι αυτό το ένα βήμα παραπέρα που κάνεις, με τη λέξη. Δίχως αυτήν, κάτι χάνεται. Η μαγεία της υποβολής σε έναν παράλληλο κόσμο. Το να υποχωρήσεις, λοιπόν, είναι σαν να καταθέτεις τα όπλα σου. Να προσφέρεις λουλούδια στο… μαύρο. Να χάνεις το ενοποιητικό στοιχείο του εσωτερικού σου κόσμου. Ό,τι τρέφει τη ψυχή οφείλει να μένει μάχιμο, ακόμα και αν δεν έχει καμία ελπίδα επιβίωσης.
  1. Μπορείτε να μου περιγράψετε ποια μορφή έχει η ευαισθησία και ποια οι ευαισθητισμοί;  Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούσατε κάποια παραδείγματα από τον χώρο της λογοτεχνίας.
Η ευαισθησία είναι οι λέξεις του Κόρσο, είναι τα θρύψαλα του Κάφκα, ο σκληρός υμένας του Σελίν. Είναι ότι δεν προδιαγράφει θάνατο, αλλά αναγέννηση. Δώστε μου τον Μπέρρυμαν, αφήστε μου τον Φώκνερ και πορευτείτε μέσα στον κακό χαμό εν ειρήνη.
  1. Είστε ανταγωνιστικός με τους άλλους ανθρώπους; 
Ποιος ο λόγος; Ποιο το νόημα του κέρδους; Αυτή η κερδώα αντίληψη της συνεχούς κατίσχυσης μας οδηγεί στην καθημερινή ζούγκλα. Μα, αυτήν αντιστρατεύομαι. Ενάντια αυτής παλεύω με όσα όπλα μου μένουν.
  1. Ποιοτικό και εμπορικό στο χώρο της ελληνικής αλλά και της  παγκόσμιας λογοτεχνίας!
Το ένα όχι μόνο το δεν απ. Νομίζω πως οι διακρίσεις αυτού του τύπου είναι κυρίως ελληνική πατέντα. Ο ΝτεΛίλλο πουλάει και πουλάει καλά γράφοντας δύσκολα. Ο Κάρβερ, ο ΜακΚάρθυ, ο Γιόσα και κάμποσοι άλλοι είναι άκρως ποιοτικοί και εμπορικοί συνάμα αγορεύει άλλο, το προϋποθέτει.
  1. Υπάρχει παραλογοτεχνία; Αν υπάρχει, θα ήθελα να μάθω πως θα την αναγνωρίζει ο μέσος αναγνώστης.
Ναι, υπάρχει. Για κάποιον που κινείται στο χώρο του βιβλίου είναι ευδιάκριτη η διαφορά, για τον μυημένο αναγνώστη επίσης. Αυτός που την πατάει είναι ο πρόσκαιρος αναγνώστης που ζαλίζεται από μια μορφή  λογοτεχνίας που θέλει να του χαϊδέψει τα αυτιά, να τον κάνει να ονειρευτεί μαγικούς κόσμους, να τον σαγηνεύσει με ευκολίες.
  1. Ποια η σχέση σας με την κριτική και τους κριτικούς;
Δεν έχω παράπονο: οι μέχρι τώρα κριτικές που έχω λάβει για τα δύο βιβλία μου ήταν από καλές, έως πολύ καλές. Μα, και το αντίθετο να συνέβαινε, πάλι δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του. Άλλος ο κόσμος της κριτικής και εντελώς άλλος της συγγραφής.
  1. Ποιος ο ρόλος του πνευματικού ανθρώπου στην κοινωνία του 2012;
Οφείλει να ενσκήπτει στο βάθος των πραγμάτων, στις υπόγειες διαδρομές της ζωής των ανθρώπων. Τούτο προϋποθέτει απόσταση από το χρόνο και το κοινό συναίσθημα. Εντέλει η συμβολή Ο λεγόμενος πνευματικός κόσμος δεν ανήκει στη χορεία των καθ’ έξιν εξεγερμένων. Ο ρόλος του δεν μπορεί να είναι επικαιρικός, με τη λογική του συνδικαλιστή, του κομματάρχη ή του δημοσιογράφου του είναι μη πραγματιστική, αλλά επί της ουσίας βαθιά στο φαντασιακό της κοινωνίας.
  1. Ένας άντρας συγγραφέας γράφει διαφορετικά από μία γυναίκα;
Ένας καλός συγγραφέας μπορεί να γράψει όπως θέλει και με όποιο «προσωπείο» επιθυμεί ανά περίσταση. Το φύλο δεν αποτελεί τροχοπέδη, απλώς υπάρχει.
  1. Τις ευχές και τα σχέδιά σας για το αύριο!
Να ζούμε να χαιρόμαστε, να είμαστε λίγο πάνω από το κενό. Α, να βρίσκουμε και εκδότες που να αγαπάνε αυτά που γράφουμε. Αμήν!
Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.