Συνέντευξη από τη συγγραφέα Ρούλα Σαμαϊλίδου – Βάκου

 

Συνέντευξη από τη συγγραφέα Ρούλα Σαμαϊλίδου

01/03/2012

Άρθρο του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου

 
Στη Θεσσαλονίκη… και τόσο κοντά στο νησί…
Τη Ρούλα Σαμαϊλίδου – Βάκου τη γνώριζα μέσα των μηνυμάτων ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και από κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες που ανταλλάξαμε κατά το τελευταία διάστημα. Όταν πληροφορήθηκα για την παρουσίαση του μυθιστορήματός της « Πέρα από το νησί  » στην πόλη μας θεώρησα πως όφειλα να δώσω το παρόν. Οι πρώτες σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό μου σχεδόν με υποχρέωσαν να παραστώ στην παρουσίαση… «Μια συγγραφέας με καταγωγή από τη Λήμνο και που κατοικεί στη μακρινή Σπάρτη παρουσιάζει το βιβλίο της στη Θεσσαλονίκη.» Πόσο κόσμο θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια τέτοια εκδήλωση; Να σημειώσω πως έχω βρεθεί σε αρκετές βιβλιοπαρουσιάσεις - και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη - γνωστών συγγραφέων, οι οποίοι παρουσίαζαν το έργο τους μπροστά σε ένα κοινό των δέκα ατόμων.
Η πραγματικότητα όμως με διέψευσε με τον καλύτερο τρόπο! Μόλις άνοιγα την πόρτα του ασανσέρ για να βγω στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου «Εγνατία Palace» αντάμωσα με ένα πλήθος καλοσυνάτων και χαμογελαστών ανθρώπων. Έκπληξη! Γνωριζόντουσαν στα σίγουρα μεταξύ τους! Δεν μπορούσα να αντιληφθώ τι ακριβώς γίνεται! Αγκαλιές, φιλιά, γέλια, φιλοφρονήσεις… Που να φανταστώ πως την παρουσίαση του βιβλίου της Ρούλας είχε αναλάβει να διοργανώσει ο Σύλλογος των Λημνιών της Θεσσαλονίκης! Μετά από λίγο σε μία κατάμεστη αίθουσα άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά την έναρξη της παρουσίασης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου των Λημνιών της Θεσσαλονίκης καλωσόρισε τη συγγραφέα και παρέδωσε τη σκυτάλη στην πανεπιστημιακό Μαλαματή Βαλάκου Θεοδωρούδη, η οποία παρουσίασε υποδειγματικά… αλλά και με πραγματική αγάπη το έργο της συντοπίτισσας της. Τα συναισθήματα που προκάλεσαν οι συνεχείς αναφορές της στη Λήμνο ήταν διάχυτα στην αίθουσα του ξενοδοχείου. Είδα ανθρώπους δίπλα μου να δακρύζουν… Μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους! Η Θεοδώρα Λειψιστινού διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο με έναν μαγικό τρόπο! Την άκουγες να διαβάζει και ταξίδευες με τα λόγια της…
Βέβαια τα λόγια της Ρούλας ήταν αυτά που σε ταξίδευαν…
Κι η εκδήλωση των φιλόξενων νησιωτών έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη διπλανή αίθουσα μας περίμενε μια ακόμα ωραία έκπληξη! Λευκό κρασί και πεντανόστιμα τυριά από το νησί τους! Δε θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο αυτό του βράδυ του Σαββάτου!
Είδα το πρόσωπο της Ρούλας να φωτίζεται και να λάμπει από ικανοποίηση! Της ευχήθηκα για μια ακόμα φορά καλοτάξιδο και θέλησα να πούμε δυο λόγια - λόγια καρδιάς - για να γνωρίσουμε οι Θεσσαλονικείς τη συγγραφέα, αλλά και τον άνθρωπο Ρούλα Σαμαϊλίδου – Βάκου!   
Κυρία Σαμαϊλίδου, η παρουσίαση του μυθιστορήματός σας "Πέρα από το νησί" στην πόλη μας ποια συναισθήματα σας άφησε;
Συναισθήματα, που νοιώθει ο καθένας όταν βρίσκει μια ανοιχτή αγκαλιά να τον περιμένει. Συντοπίτες που δεν γνώριζα και όχι μόνον καλωσόρισαν με αγάπη εμένα και το βιβλίο μου! Συγκίνηση, θαλπωρή, χαρά, ευτυχία! Δεν έχει σημασία η σειρά. Για ένα άτομο σαν εμένα, όλα μαζί σε μια στιγμή!
Κάνατε παρουσιάσεις του βιβλίου σας και σε άλλες πόλεις;
Η πρώτη παρουσίαση έγινε ένα μήνα μετά την έκδοση του βιβλίου μου και όπως είναι φυσικό έγινε στην γενέτειρά μου, μιας και ένα μέρος της ιστορίας διαπλέκεται εκεί. Στη συνέχεια έγινε στην πόλη που κατοικώ τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, στην Σπάρτη. Ακολούθησε η Αθήνα και μετά από πρόσκληση το Γεράκι Λακωνίας και η Θεσσαλονίκη.
Η παρουσίαση της Θεσσαλονίκης είχε κάτι το διαφορετικό;
Η παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη είχε τη μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να με προσκαλέσει ο σύλλογος των Λημνιών συμπατριωτών μου εκεί. Η παραχώρηση αίθουσας και η φιλοξενία, έγινε από μια παλιά μαθήτρια της μητέρας μου, που η αγάπη της για τη γυναίκα που της έμαθε τα πρώτα γράμματα είχε προέκταση και σε μένα. Η περηφάνια για την μητέρα μου, που γαλούχησε γενιές και γενιές δίνοντας ακόμη και την ψυχή της, και η αποδοχή της προσφοράς της από τους μαθητές της, με έκαναν να λυγίσω. Δεν ντρέπομαι που δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τον κόμπο που μου ανέβηκε στο λαιμό και έκανε τη φωνή να σβήσει, τα δάκρυα έτοιμα να στάξουν!
Περιγράψτε μου για λίγο τη Ρούλα Σαμαϊλίδου.
Η Ρούλα είναι μια γυναίκα της διπλανής πόρτας και ακόμη παιδί. Θέλει πάνω από όλα να αγαπά και να την αγαπούν, να εμπιστεύεται και να την εμπιστεύονται, να μην πληγώνει και να μην την πληγώνουν, να συμπαραστέκεται και να τη συμπαραστέκονται σε χαρές και λύπες. Αναζητά να έχει πάντα δίπλα της ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ! Ενεργεί περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική. Είναι ανασφαλής. Προτιμά να βρίσκεται πίσω από τις κάμερες παρά μπροστά στα φώτα. Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, που απεχθάνεται τη ψευτιά, την υποκρισία, τη κολακεία. Ευαίσθητη, παρορμητική, συναισθηματική, δοτική, ειλικρινής. Για τη σημερινή εποχή, ένας άνθρωπος γεμάτος ελαττώματα με λίγα λόγια.
Μιλήστε μου για τις αγάπες και για τους έρωτες της ζωής σας!
 Το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο είναι να ερωτευθείς. Αν και ο έρωτας είναι παροδικός πρέπει να ομολογήσω πως εγώ είμαι μόνιμα, αρρωστημένα και αθεράπευτα ερωτευμένη με το νησί μου.
Πόσα πρόσωπα έχει η Ρούλα Σαμαϊλίδου;
Και να ήθελα δεν θα μπορούσα να έχω περισσότερα πρόσωπα. ‘Όλα μου τα συναισθήματα, σαν ανοιχτό βιβλίο διαβάζονται στον πρόσωπό μου και κατά συνέπεια στο βιβλίο μου.
Όταν σας ρωτούν για το επάγγελμά σας τι τους απαντάτε;
Ότι σπούδασα παιδαγωγικά και στη συνέχεια δούλεψα ως τραπεζικός υπάλληλος. Τη λέξη συγγραφέας ή λογοτέχνης αποφεύγω να τη χρησιμοποιήσω. Αυτή η λέξη- ιδιότητα για μένα, φέρνει μπροστά μου πρόσωπα όπως του Παπαδιαμάντη, του Ξενόπουλου, του Τερζάκη, του Καζαντζάκη και άλλων μεγάλων, που το έργο τους δεν μπορεί να συγκριθεί.
Σας δίνω ένα μαγικό ραβδί στο χέρι κι έχετε τη δυνατότητα να αλλάξατε το κόσμο! Τι θα αλλάζατε και τι δε θα πειράζατε ποτέ;
Δυστυχώς μαγικά ραβδιά υπάρχουν μόνο στα παραμύθια.. Φοβάμαι πως ο καθένας αν διέθετε ένα τέτοιο ραβδάκι θα άλλαζε τον κόσμο στα μέτρα τα δικά του. Για να δώσω όμως μια απάντηση θα ήθελα να δώσω ελπίδα, όνειρα, χαμόγελα και αισιοδοξία στο λαό μας.
Θέλω να κλείσουμε τη σύντομη κουβέντα μας με τρεις ευχές σας. Μία ευχή προς τον εαυτό σας, μία προς τα παιδιά σας και μια προς τα μελλοντικά εγγόνια σας.
Επειδή έχω έρθει αντιμέτωπη με το θάνατο, το μόνο που εύχομαι για μένα και κατ’ επέκταση σε όλο τον κόσμο είναι να έχουμε την υγεία μας. Στα παιδιά μου εύχομαι να κάνουν όλα τα όνειρά τους πραγματικότητα. Στα μελλοντικά εγγόνια μου να δουν καλύτερες μέρες από τις σημερινές και από κάποιες άλλες που έχουν στιγματίσει την ιστορία μας.
Σας ευχαριστώ πολύ! Να είστε πάντα καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.